Postanowiliśmy zrobić porządną,

spełniającą wszystkie wymogi

kuchnię.

Dlaczego?

Przede wszystkim, żeby gotować ciepłe posiłki przynajmniej 3-4 razy w tygodniu, przygotowywać paczki żywnościowe, przerabiać żywność, którą dostarczają nam ludzie i firmy, dzięki czemu nic się nie zmarnuje. Będziemy gotować 7 dni w tygodniu – wydawać jedzenie i zaopatrywać szafkę.
Oczywiście teraz też to robimy, gdzie się da i jak się da, przy waszym ogromnym wsparciu, jednak kuchnia bardzo nam ułatwi codzienne przygotowanie jedzenia. Ale gotowanie to tylko jedna z form wykorzystania kuchni. Często osoby, które wychodzą z kryzysu i wprowadzają się do mieszkań nie zmieniają swoich nawyków żywieniowych. Nie dbają o to by odżywiać się lepiej, skoro mają już taką możliwość, a zmobilizowany na ulicy organizm zaczyna się poddawać. Chcemy dla nich robić w kuchni spotkania, trochę w formie warsztatów, trochę w formie wspólnego gotowania. Pokażemy jak można przygotować zdrowe posiłki za niewielką cenę. Co jest ważne w odżywianiu – co jeść, a czego unikać.
Chcemy robić warsztaty z wegańskiego gotowania, z gotowania zero waste, z gospodarowania domowym budżetem, by jeść zdrowo nie wydając dużo etc.

Co kupimy za zgromadzone pieniądze?

Przede wszystkim wyposażenie kuchni (lodówkę, kuchenkę, terakotę, glazurę, materiały budowlane, sprzęty kuchenne AGD oraz naczynia i sztućce jednorazowe (eko) do wydawania posiłków.
Inwestycja jest duża, ponieważ, żeby spełnić wszystkie wymagania sanitarno-higieniczne, musimy kupić odpowiedniej jakości sprzęt, który jest drogi.

Pomyślcie,

ile ta jedna kuchnia może zmienić.